page
sadonkorjuu
fi-FI
Sadonkorjuu | Viljelijämme

Tietoa meistä Karpalon sadonkorjuu

Joka syksy karpalot kypsyvät värin ja maun osalta huippuunsa, ja silloin on sadonkorjuun aika. Koittaa vihdoin se hetki, kun viljelijämme keräävät mailtaan miljoonia kiloja tummanpunaisia karpaloita.

Syksyisin on sadonkorjuun aika

Joka syksy (Pohjois-Amerikassa yleensä syyskuun puolivälistä marraskuun puoliväliin ja Chilessä maaliskuusta toukokuulle) karpalot kypsyvät värin sekä maun kannalta optimaalisiksi, ja silloin alkaa sadonkorjuu. Koittaa vihdoin se hetki, kun viljelijämme keräävät mailtaan miljoonia kiloja tummanpunaisia karpaloita. Se on kaunista katseltavaa.

Sadonkorjuu veden avulla

Moni luulee, että karpalot kasvavat vedessä. Se ei ole mikään ihme, sillä kuvissa nämä punaiset marjat kelluvat usein veden pinnalla. Itse asiassa tällöin on kuitenkin kyse keräysmenetelmästä, jossa käytetään apuna vettä. Sadonkorjuuta edeltävänä iltana karpalosuolle lasketaan jopa vajaan puolen metrin verran vettä. Viljelijät käyttävät sadonkorjuussa erityisiä poimintakoneita, jotka sekoittavat vettä ja irrottavat marjat varsista. Jokaisessa karpalon marjassa on pienen pieniä ilmataskuja, joiden ansiosta marjat nousevat veden pinnalle. Lopuksi marjat kootaan "aitaukseen" ja lastataan kuorma-autoihin. Sitten ne lähtevät käsiteltäväksi, jotta niiden hyödyistä saadaan nauttia Ocean Spray® -karpalotuotteiden muodossa.

Tuoreet karpalot

Tuoreet karpalot (joita näkyy ruokakaupoissa aina syksyisin) voidaan kerätä kahdella tavalla. Joko marjat otetaan talteen kuiviltaan tai sitten veden avulla, jolloin ne "harjataan" hellävaraisesti irti kasvin varsista ja kuivataan; tämä mahdollistaa ensiluokkaisen laadun.